Onderdompeling in Brugge

Uitzicht vanaf de Rozenhoedkaai, HollandDutchTours.nl
Uitzicht vanaf de Rozenhoedkaai, HollandDutchTours.nl

Brugge is economisch gezien de voorloper van Amsterdam. De oude Belgische stad beleefde zijn Gouden Eeuw van 1350 tot 1450, ruim voor de Gouden Eeuw van de noordelijke Nederlanden. Een compliment voor  Brugge is dat zij de oude sfeer goed heeft weten te behouden. Het centrum is niet ten prooi gevallen aan de laatste moderne bouwtrends. Natuurlijk kent Brugge ook nieuwbouw, maar deze woningen en kantoren zijn (bijna) allemaal buiten de oude stadskern gebouwd.  Als je je ogen iets dichtknijpt en door je oogharen kijkt dan waan je je in de Gouden Eeuw van Brugge. Of dat nu is op het intieme Simon Stevinplein, de imposante Markt, het machtscentrum De Burg of via een wandeling langs de Rozenhoedkaai. Al die mooie pleinen zijn verbonden door net zo mooi straten. Heel soms vind je in zo'n straatje een klein poortje die je leidt naar een van de godshuizen. Dit zijn kleine, vaak wit geschilderde huisjes rond een binnentuin, ooit bestemd voor arme bejaarden en weduwen. Dat de geschiedenis nooit ver weg is blijkt wel uit het feit dan ik enkele weken geleden nog door een bewoner van zo'n godshuis werd aangesproken: Of ik niet twee biertjes voor haar in de supermarkt zou willen halen. Ze had het zwaar en binnenkort zou ze een zware operatie ondergaan. 

 

Jan van Eyck, HollandDutchTours.nl
Jan van Eyck, HollandDutchTours.nl

Een ander manier om de geschiedenis van Brugge te ondergaan is in het Historium. In dit museum ga je  terug naar de Brugse middeleeuwen. Filmische decors met muziek, speciale effecten en virtual reality voeren je mee in een verhaal gebaseerd op het schilderij 'Madonna met kanunnik Joris van der Paele' van Jan van Eyck, de beroemde Brugse schilder uit de 15e eeuw.  Oh ja, mocht je van chocola houden, ook dan kun je je hart ophalen in Brugge. Ik heb nog nooit zoveel chocolade winkels bij elkaar gezien. En mocht je na deze lekkernijen nog niet genoeg hebben van chocola, dan is een bezoek aan het Chocolade museum een aanrader. In tegenstelling tot het Historium geen special effecten, maar wel een duidelijk verhaal over de geschiedenis van de cacaoboon, inclusief een proeverij aan het eind. 

Write a comment

Comments: 4
 • #1

  سیسمونی نوزاد (Tuesday, 10 March 2020 20:34)

  سیسمونی نوزاد
  www.ninichic.ir

 • #2

  ninichic.ir (Tuesday, 10 March 2020 20:35)

  سیسمونی نوزاد

 • #3

  www.ninichic.ir (Tuesday, 10 March 2020 20:36)

  www.ninichic.ir

 • #4

  HدHالاسد (Thursday, 26 March 2020 13:47)

  5510885382